keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Uuden vuoden herkkuja: piparkakkujäädyke ja suklaamoussekakku

Olen joka vuosi useamman vuoden ajan tehnyt uudeksivuodeksi piparkakkujäädykkeen. Resepti on hyväksi havaittu, ja siihen saa hukattua osan joulupipareista. Reseptin olen aikoinaan löytänyt vanhasta Me Naisten mukana tulleesta tilaajalahjasta. Kirjaan oli koottu sinä vuonna lehdessä olleita ruokareseptejä. Piparkakkujäädyke oli osa uudenvuoden juhlamenyytä. Piparkakkujäädyke on äärimmäisen helppo tehdä, valmistusaika on lyhyt (tosin pakastusajan se tietysti vaatii), siihen tulee vähän ainesosia eli ne löytyvät yleensä jääkaapista sekä kaapeista joulun ja uudenvuoden aikaan ja sen voi tehdä joko jouluksi, uudeksivuodeksi tai vaikkapa loppiaiseksi jo edellisenä päivänä pakkaseen. (Itse olen jättänyt reseptistä liköörin pois. Piparkakkujäädyke ei mielestäni sitä tarvitse.) 

Piparkakkujäädyke

2 keltuaista
1 dl tomusokeria
4 dl kuohukermaa (myös Flora Vispi käy)
3 dl murskattuja piparkakkuja
(2 rkl manteli- tai kanelilikööriä)













Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää seokseen vatkattu kerma ja murskatut piparkakut. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun jäädyke- tai kakkuvuokaan. Peitä foliolla tai kannella. Pakasta vähintään 5-6 tuntia. Ota sulamaan 20-30 minuuttia ennen tarjoamista. Koristele piparkakuilla ja tarjoa! 


Tänä vuonna tarjosin uudenvuoden aattoillan vierailleni piparkakkujäädykkeen lisäksi suklaamoussekakkua. Sekin pakastettiin ja nostettiin vain puoli tuntia ennen sulamaan. Helppoa emännän kannalta. Jäädytetyn suklaamoussekakun resepti löytyi taas kerran Pirkka-lehdestä (joulukuu 2013). Olen varsinainen Pirkka ruokalehden reseptien testaaja. Tämäkin oli muuten uudenvuoden herkuiksi tarkoitettu. Näköjään noudatan orjallisesti myös ruokalehtien ehdotuksia. Tähänkin olisi tullut loraus alkoholia, mutta jätin senkin pois ja korvasin sitruunamehulla. Suklaamoussekakkuun tuli kolme kananmunanvalkuaista ja piparkakkujäädykkeeseen taas kaksi keltuaista, joten sain kananmunat aika mukavasti hyötykäytettyä. Toiseen kakkuun keltuaiset ja toiseen valkuaiset. Molemmissa myös tarvittiin monitoimikonetta, joten samalla kokoamisvaivalla sai sitten hyödynnettyä konetta kahdesti. Näppärää! Itse olen nimittäin kovin laiska monitoimikonetta käyttämään ja aika avuton silloin, kun se pitää koota. 

Jäädytetty suklaamoussekakku
Pohja: n. 125 g hasselpähkinärouhetta tai hasselpähkinöitä
3 kananmunanvalkuaista
1,5 dl sokeria

Täyte:
3 kananmunaa
150 g tummaa suklaata
1 rkl vahvaa kahvia
1 rkl sitruunan mehua (tai sitruslikööriä tai konjakkia)
2 dl vispikermaa

Koristeluun:
Suklaata rouhittuna


Kiinnitä irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Jauha pähkinät monitoimikoneessa hienoksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vatkaten. Kääntele joukkoon pähkinäjauhe. Levitä seos vuokaan ja kypsennä 175 asteessa uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki ennen vuoasta irrottamista ja jäähdytä se ritilällä (ehäpä iso aluslautanen ajaisi saman asian). Tässä vaiheessa kannattaa olla varovainen. Ainakin itse onnistuin hajottamaan pohjan useaksi palaseksi, koska irrotin paistopaperin jo tässä vaiheessa. Älä siis tee niin, vaan irroita se vasta myöhemmin. Pese ja kuivaa vuoka ja kiinnitä siihen uusi leivinpaperi.

Valmista täyte. Erota keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaa mikrossa ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa keltuaiset suklaan joukkoon. Lisää kahvi sekä sitruunamehu (tai likööri) ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto suklaaseokseen. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja sekoita tämän jälkeen vaahdot keskenään. 

Irrota paperi pähkinämarenkipohjasta ja siirrä pohja varovaisesti takaisin irtopohjavuokaan. Kaada suklaamousse päälle ja tasoita pinta. Itse koin tässä vaiheessa melkoisen kakkupaniikin, kun vanha irtopohjavuokani aukesi ja mousse alkoi levitä reunoille. Sain kuitenkin vuoan kiinni voimaa käyttäen ja kakku ei valahtanut käsille. 

Peitä vuoka foliolla ja pakasta vähintään neljä tuntia. Itse pidin kakkua pakastimessa miltei vuorokauden. Ota se huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoamista. Koriste suklaarouheella tai kermalla. Voit leikata kakusta myös kauniita annospaloja suoraan lautasille.

Vieraani pitivät molemmista kakuista. Tosin harvoinpa vieraat kakkuja kehtaisivat haukkuakaan. Maukasta Uutta vuotta blogin lukijoille ja leivontaintoa ihan jokaiselle.     

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti