lauantai 19. huhtikuuta 2014

Sitruuna-marenkitorttua lankalauantaina


Leivoin pääsiäiseksi sitruuna-marenkitorttua. Reseptin olen leikannut vuosia sitten jostakin lehdestä. Teen torttua usein juuri pääsiäisenä - tätä voikin pitää perinteisenä ja keväisenä pääsiäispöydän makeana klassikkona. Tortun salaisuus on sisään tuleva sitruunakiisseli, joka on sekä raikasta että sopivan kirpeää. Nyt leivoin sitä yhdistetyille kuopuksen ja keskimmäisen pojan sukulaissynttäreille. Usein olemme näet pitäneet sukulaisille yhdet synttärit, joissa on juhlittu kaikkia kolmea poikaa. Pojilla kun on kaikilla puolentoista kuukauden sisällä syntymäpäivät. 

Sitruuna-marenkitorttu
Keskimmäisen aikoinaan ekaluokalla tekemä pääsiäistipu. 

Pohja: 

2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
100g voita
1 keltuainen

Sitruunakiisseli:

4 dl vettä
1,5 dl sokeria
4 rkl Maizenaa
3 keltuaista
1 dl puristettua sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl voita

Marenki:

4 valkuaista
1 dl sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja voi. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan. Peitä reunat foliolla ja paista pohjaa 200 asteessa 10-12 minuuttia. 

Tee kiisseli. Sekoita kaikki ainekset (paitsi voi) kattilaan ja kuumenna, kunnes kiisseli pulpahtaa kunnolla. Maizenaa voi keittää. Ole kuitenkin tarkka, ettei kiisseli pala pohjaan. Itse onnistuin polttamaan melkein kiisselin pohjaan. Sekoita ahkerasti ja koko ajan. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Laita kiisseli toiseen kulhoon jäähtymään. 

Sitruunakiisseli jäähtymässä.
Juuri uunista otettu torttu näyttää tältä. 
Vatkaa valkuaisvaahto. Lisää lopuksi sokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kiiltävää. Kaada jäähtynyt kiisseli torttupohjan päälle ja nostele varovasti marenkivaahto kiisselin päälle, niin että myös tortun reunat peittyvät.

... ja tältä se näytti myöhemmin illalla. Kerrokset näkyvät kuvassa. 
Paista 175 asteessa noin 12-13 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Tarjoile samana päivänä tortun jäähdyttyä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti