tiistai 16. syyskuuta 2014

Amerikkalaista omenapiirakkaa (apple pie) syksyn omenasadosta


Kinuskikissa leipoo. Tervetuloa juhliin -kirjassa (2003) on loistava omenatarhurin piirakka eli perinteinen amerikkalainen taikinakuorinen apple pie. Kirjassa omenapiirakka on koristeellisena versiona eli siihen on tehty päälle omenakoristeita marsipaanista sekä muotilla lehtikuvioita.  Leivoin noin viikko sitten kirjan ohjeella omenapiirakan ja se hävisi nopeasti - suorastaan ahmittiin. En tainnut saada itse kuin pienen maistiaisen. Tosin oma piirakka ei kyllä näyttänyt Kinuskikissan versiolta, mutta hyvää se silti oli. Piirakan erikoisuus oli taikinasta tehdyt lehtikoristeet, jotka kastettiin kaneliin ja aseteltiin piirakan päälle.

Olin kesällä Italiassa ja löysin paikallisesta supermarketista Leccon kaupungista Como-järven rantamaisemista erilaisia leivontakuvioita. Niinpä värkkäsin sitten itsekin piirakan päälle pieniä lehtiä Italiasta tuomalla muotillani. Se oli rentouttavaa ja hauskaa näpertelyä. 
Tänä iltana vaalitukiryhmäni kokoontuu miettimään ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleja kotonani. Pitkään mietin, että mitä leipomuksia tarjoaisin tukiryhmäläisille. Kun pitää tällaista kotitekoista leivontablogia, niin paine tarjottavien laadusta kasvaa, vaikka yritänkin todistella, etten ole mikään ammattilainen vaan leivon huviksi, iloksi ja herkutellakseni.

Lehtikuvioita aiemman piirakan päällä. 
Ei tämä ihan Kinuskikissan tekeleeltä näyttänyt. 
Päädyin amerikkalaiseen omenapiirakkaan. Lisäksi teen anopin kesäkurpitsaleivoksia. Niiden ohje löytyy linkistä. Tänään kuitenkin jätin koristeiden väsäämisen tekemättä. Sen sijaan voitelin vain piirakan päältä munalla ja tein siihen haarukalla kuvioita sekä ripottelin pinnalle kanelia. Kinuskikissan taikinapohja oli kovin hajoavaista, en tiedä teinkö siis jotain väärin, niinpä lisäsin loppuvaiheessa pohjan taikinaan juoksevaa margariinia, jotta siitä tuli helpommin kaulittava. Ensimmäisellä kertaa käytin piirakkaan happamia talviomenia. Jännä nähdä tänään, miten tällä kertaa käyttämäni makeahkot punakanelit toimivat ja onko maussa paljon eroa. Reseptin omenatäytteessä käytetään perunajauhoja. Tänään korvasin perunajauhot maissijauhoilla. Ainakin täyte näytti samalta. Toivottavasti piirakka maistuu vieraille. Lisukkeeksi vähän vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.   




Pohja: 

4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150 g voita tai margariinia (itse lisäsin lopuksi vielä margariinia työstettävyyden parantamiseksi)
0,5 dl vettä

Omenatäyte: 

1 kg omenoita
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3/4 dl perunajauhoja (käytin toisella kertaa maissijauhoja)
2 rkl sitruunamehua
3 dl vettä (lisää vettä tarvittaessa)

Voiteluun muna

Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lisää voi, ja nypi se joukkoon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan jähmettyä ainakin tunti jääkaapissa. Pidin itse toisella kertaa taikinaa jääkaapissa peräti yön yli.

Kuori omenat ja poista omenankodat. Kuutioi omenat. Sekoita kuutiot ja muut täytteen aineet. Keitä keskilämmöllä noin 15-20 minuuttia. Varo polttamasta täytettä pohjaan. Lisää vettä tarvittaessa. Voitele piirakkavuoka. Jos haluat tehdä lehtikuvioita, ota vähän taikinaa talteen ja ota siitä muotilla lehtikuvioita, jotka kastelet lopuksi toiselta puolelta kaneliin.

Puolet taikinasta painellaan vuoan pohjalle. Kaada omenasosetäyte vuokaan. Kaulitse loput taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä ympyräksi. Käännä se täytteen päälle. Irrota paperi varovasti. Painele reunat kiinni. Voitele munalla. Ripottele pinnalle kanelia tai asettele kanelilehdet taikinakuoren päälle. Uuniin 30-35 minuutiksi 200 asteeseen.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti