torstai 25. syyskuuta 2014

Vähän kirjallisuuspalkinnosta, omppuhillosta ja runoudesta

Vuodesta 1944 lähtien on Tampereen kaupungin talousarviossa ollut määräraha kirjailijoiden palkitsemiseen. Tampere onkin ollut Suomessa ensimmäinen kaupunki, joka on palkinnut kirjailijoitaan. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto (aikaisemmin Luovan kirjallisen työn palkinto) on myönnetty tamperelaisten kirjailijoiden ansiokkaille teoksille. Palkinto on saatettu antaa joskus myös Tampere-aiheisista kaunokirjallisista teoksista.

Tamperelaisella kirjailijalla tarkoitetaan Tampereella tai Tampereen lähiseudulla asuvaa kirjailijaa. Palkintoa ei myönnetä samalle kirjailijalle kahtena vuotena peräkkäin eli vaikka kirjailija kirjoittaisi kahtena vuonna loistavan teoksen, voi hänet palkita niistä vain toisena vuonna. Viime vuonna Tampereen kirjallispalkinnon vastaanottivat kevään päätteeksi Raatihuoneella seuraavat kirjailijat:  

Päivi Alasalmi teoksistaan: Joenjoen laulu ja Kultainen kissapentu
Siiri Enoranta teoksestaan Nokkosvallankumous
Kristiina Harjula esikoisteoksestaan Pispalan kiviä
Harri V. Hietikko teoksestaan Lausukaa paranoid
Mikko Metsähonkala teoksestaan Toisaalta/(P)å andra sidan/ In other wor(l)ds
Veera Nieminen esikoisteoksestaan Avioliittosimulaattori
Marisha Rasi-Koskinen teoksestaan Valheet
Käännöspalkinnon saivat Antti T. Oikarinen ja Maija-Leena Kallela teoksesta Kaksi tragediaa 

Luovan kirjallisen työn toimikunta, johon siis itse kuulun, aloitti taas eilen vuosittaisen ja maan vanhimman kirjallisuuspalkinnon ja kääntäjäpalkinnon saajien etsinnän. Syksyn ensimmäinen kokous pidettiin viime vuodesta tutuksi tulleessa Metson toimistohuoneessa. Eilinen kokous kesti vain puolisentoista tuntia, sillä lähinnä jaoimme teoksia, joita luemme seuraavien viikkojen aikana.

Toimikuntaan kuuluu seitsemän jäsentä ja sihteeri. Aloitin itse viime vuonna toimikunnan jäsenenä ja koin työskentelyn vuoden aikana antoisana, monipuolisena sekä kiinnostavana. Välillä toki raskaanakin, sillä työn ohessa tuntui, että aikaa kirjojen lukemiselle ei aina ollut niin paljon kuin olisi halunnut. Onneksi itselläni on pitkät työmatkat. Aika monta viime vuoden kirjalistan kirjaa tuli luettua junassa.

Erityisen mielenkiintoista työskentelyssä on tutustuminen teoksiin, joita muuten ei ehkä tulisi luettua. Sitä huomaa välillä ihmettelevänsä, kuinka paljon kirjallisuutta julkaistaan pelkästään Pirkanmaalla. Lisäksi tulee luettua lajeja, joita muuten ei juuri lukisi, kuten sarjakuvia, näytelmiä sekä runoutta. Toimikunnan käymät kirjallisuuskeskustelut ovat syvällisiä ja huomaan odottavani kokouksia innolla. Minuun tekee kokous kokoukselta vaikutuksen toimikunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan laaja yleissivistys sekä vuosien tietämys alueella julkaistuista teoksista.

Keittelin tänään illan ratoksi omppuhilloa ja päätin lukea eilen kotiin kantamastani kasasta yhden melko tuntemattoman runoilijan Lily Onjukka-Prusin Ihminen Ihminen – Runoja –kokoelman (2014) keittelyn lomassa. Tuli kipattua melkoinen määrä vettä omppujen joukkoon, niin keittelykin sitten kesti hieman pidempään kuin olin ajatellut. 

Onjukka-Prusi vaikutti takakannen perusteella kiinnostavalta runoilijalta. Vuonna 1930 syntynyt Onjukka-Prusi on saanut useampia runopalkintoja muun muassa 60-luvulla Pirkanmaan kirjoituskilpailuista. Ihminen Ihminen on eläkkeellä olevan teatterikritiikkejä ja kulttuurialan töitä ammatikseen tehneen Onjukka-Prusin esikoisrunokokoelma.

Onjukka-Prusin runoista osa oli oikein hyviä.  Osa kokoelman runoista olisi vaatinut vielä hiomista. Vaikka kokoelma ei tehnyt minuun suurta vaikutusta, eikä sen lukeminen aiheuttanut suurta tunnekokemusta, niin kokoelma sisälsi muutamia erityisen kauniita runoja ja useita hienoja runokuvia: ”Tiedän, että rauha on nyt sisälläni. / Mennyt on väreilevää grafiikkaa, / ammoin lausuttu runo.”  

Onjukka-Prusi käyttää paljon luontoon liittyvää sanastoa. Kaipaus sekä ajan kulu toistuvat runoissa. ”Aika on ajaton. / Aikaa ei ole. /Merkitykset ovat sekunneissa. / Ajattomuus on sininen keidas ja meri, / jossa liukuvat salaiset laivat.”

Minua häiritsi runoilijan tapa käyttää runsaasti pilkkuja runoissaan sekä isoja alkukirjaimia joissakin säkeissä tyylikeinona. Itse olisin ehkä jättänyt osan pilkuista ja ylimääräiset isot kirjaimet pois.  On kuitenkin arvostettavaa, että ihminen päättää julkaista runonsa kansien sisällä. Kokoelman kansikuva yllättää ja antaa ehkä odottaa enemmän kuin lopulta itse kokoelma antaa. 84-vuotiaan Onjukka-Prusin runokokoelman takakannessa on lainaus Jenni Haukion runosta. Runossa muistutetaan, että koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä sitä, mikä meitä innoittaa.

Ei se omppuhillon keittely ihan ongelmitta sujunut. Onnistuin polttamaan hillon pohjaan, kun naputtelin blogiani. Mitä tästä opimme, keskity nainen olennaiseen ja siihen, mikä innoittaa.

Lily Onjukka-Prusi
Ihminen Ihminen Runoja (2014)
Juvenes Print
s. 63

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti